Kungfu_SeMere

Nord stil kung fu / Kita Ryu Kempo

Nord Stil Kung fu er meget nært beslægtet med den japanske retning af Shaolin Kung fu, Shorinji kempo grundlagt af Doshin So i 1946.

Nord Stil Kung fu ligger også tæt op af nord shaolin kung fu grundlagt af. Soke Yamaue der er en officielt registreret og anerkendt stilart I Shaolin Templet (kina).


Nord Stil Kung fu er baseret på 45-graders teorien, centripitalkraft og Keiraku (meridian, energi system også brugt i akupunktur).

Soke Yamaue er buddhistisk præst med tilknytning til Daishoji Imperial temple og Saga Imperial palace/Daikakuji temple.


Soke er stifter og Præsident af SBA (Scandinavian budo association) og IBU (International bujutsu university).


Ydermere skal det nævnes at Soke. også er grundlægger af Yamaue ryu Aiki-jutsu. Soke. Yamaue er respekteret og anerkendt som en af verdens bedste instruktører, og vi er her i Danmark enormt privilegerede, at have en så stor mester til at vejlede os.

1500 år gammel kampkunst


Den buddhistiske helgen Bodhidharma (på kinesisk Tamo - japansk Daruma) rejste for 1500 år siden fra Indien til Kina. Han slog sig ned i Shaolin templet i provinsen Honan, i det nordlige Kina.

I Shaolin templet begyndte han at undervise i Zen-buddhisme. Det var Bodhidharma der bragte Za-zen meditation og Zen-buddhisme til Kina. Det menes at Pga. den meget hårde disciplin det kræver at udøve Zen, ikke mindst dagslange meditationer, blev Bodhidharma nødsaget til at indføre fysisk træning, pga. munkenes dårlige fysiske form (ken zen ichinyo). Han begyndte at undervise i nogle kampteknikker han havde lært i Indien (ekkingyo). Gennem dette, blev grundstammerne lagt til den i dag meget berømte kampkunst skole ”Shaolin kung fu”, og de meget berømte krigermunke.

Shaolin er det eneste tempel i Kina, hvor der trænes Kung fu.

Shaolin kan oversættes som ”et tempel i en ung skov”. På Japansk er det Shorin.

Shaolin templet har uddannet tusindvis af store Kung fu mestre og gennem dem, har de fleste Kung fu-stilarter udviklet og bredt sig. Først i Kina og herefter til resten af verden. Den meget berømte kampkunst Karate fra Okinawa har, ligesom så mange andre stilarter, meget at takke Shaolin templet og ikke mindst Bodhidharma for. Uden dem ville den orientalske kampkunst måske ikke have udviklet sig til det, den er i dag. I både zen-buddhistisk og kampkunstmæssig forstand, er Shaolin templet helligt og Bodhidharma en helgen.

I Nord Shaolin Kung fu træner vi stadig efter mange af de samme principper som Bodhidharma underviste i. F.eks. er meditation altid med i en normal undervisning i vores dojo.

Nord Stil Kung fu - en fuldkommen stil


Når man siger at ens stilart er fuldkommen, kan det godt lyde som pral. Grunden til ordet ”fuldkommen” er, at indholdet og den tekniske opsætning råder over faktisk alt, hvad der bør være nødvendigt i en kampsituation, samt måder hvorpå man kan forbedre ens livskvalitet.


Men dermed er det på absolut ingen måde ment, at andre stilarter er ufuldkomne.

Stilen indeholder blandt andet...


Goho = stød, slag, spark, parader, skæreteknikker (med hånd), stampe teknikker, kropsteknikker, flå-teknikker samt teknikker med våben m.m.


Juho = låse, kast, fastholde-teknikker, kvælnings-teknikker, arrestations-teknikker, ”kyusho”-punkts-teknikker (tryk på punkter der giver smerte, eller andet ubehag), frigørelser, balancebrydning, forsvars-teknikker, binde-teknikker (med reb eller bælte) og faldteknikker m.m.


Seiho = shiatsu (tryk på punkter der giver velbehag og har en helbredende virkning), knogle udretnings-teknikker (kiropraktik), samt genoplivning m.m.


Zen = filosofi, meditation, forståelse af sig selv, forståelse af universet, samarbejdsegenskaber, forståelse af andre, træning af sindet med mål at blive bedre mennesker, at leve halvt for sig selv og halvt for andre.

Nord Stil Kung fu’s tekniske opsætning har et omfang og dybder vi ikke vil og kan komme til bunds i her. Til selv den mest dedikerede er der nok til et helt livs studie.

Soke. Yamaue,

laver juho og goho samtidig

Ken Zen ichinyo


I Nord Stil Kung fu træner vi bla. efter et princip der på Japansk hedder Ken zen ichinyo. Ken oversættes som kroppen (hånden), zen som sindet (det mentale) og ichinyo som ER ET (kan ikke skilles). Kroppen og sindet er ikke separate. Det er umuligt at opnå spirituel oplysthed eller fred i sindet, udelukkende ved mental træning. På samme tid kan man heller ikke udvikle ens fulde styrke, udelukkende ved fysisk træning. Krop og sind har ingen eksistens uden hinanden.


Hvis vi prøver at leve udelukkende ved tankens kraft, uden at spise og drikke, ville der ikke gå lang tid før vi ville dø. Vores tanker og sind kan ikke overleve uden vores krop.


Uden tanker eller sind, ville selv den enkleste handling ikke kunne lade sig gøre. Hvis vi forestiller os, at vi skal til købmanden, og vi ikke ved hvor købmanden ligger eller i det mindste kan spørge om vej, vil vores krop gå i en hvilken som helst retning. Prøv at klikke på ”T”-tasten på dit keyboard, først uden at bruge din krop og derefter uden dine tanker (husk du kan ikke læse hvad vi skriver).

Det er enormt vigtigt at træne både sin krop og sine mentale kræfter. Hvis der er en voldelig person der angriber dig, vil du ikke kunne forsvare dig med tankens kraft alene. Modsat hvis du aldrig tænkte dig om, ville du være rodet ind i slagsmål og problemer hver time.

Hverken krop eller sind er mere eller mindre vigtig. Ved udelukkende mental træning vil kroppen blive svag og sygne hen. Det kan i modsatte tilfælde ved udelukkende fysisk træning, være farligt og skadeligt for samfundet. Et menneskes karakter og omtanke skal trænes i den rigtige retning.


Sand styrke er, når både de psykiske og fysiske ressourcer er i top. Nord Stil Kung fu er designet til at udvikle begge potentialer.


I Nord Stil Kung fu er der mange principper eller filosofier, som vi træner efter. Vi vil ikke gå omfattende i dybden med disse.


Riki ai funi = styrke og kærlighed står sammen.


Shushu koju = først forsvar derefter angreb.


Fusatsu katsujin = beskyt mennesker uden skader.


Goju ittai = hård og blød hører sammen.


Kumite shutai = det er fundementalt at samarbejde.


Der er meget mere og mange flere læresætninger. En læresætning er dog ret speciel. I mange kampkunster har de den samme opfattelse som ”shushu koju” = forsvar først og derefter angreb. Herefter glemmer mange dog stadig, at tage vare på sin modstander og mildest talt træner teknikker der ville dræbe denne. Med princippet ”fusatsu katsujin”= beskyt mennesker uden skader, lærer vi i Nord Shaolin Kung fu at pacificere modstanderen uden særlige skader på denne. Vi lærer at slå på punkter, der med sikkerhed vil give modstanderen knockout, men han vil ikke lide alt for meget overlast. Og vil efter et stykke tid, igen kunne fungere som et helt menneske. Vi er ikke bødler, men er i stand til at beskytte os selv og andre

Kyusho


Som nævnt tidligere, bruger vi i Nord Stil Kung fu ofte kyusho punkter, både til at helbrede med, men også til at give smerte eller knockout’e modstanderen. I kraft af, at vi bruger disse vitale punkter, er det muligt for en mindre stærk person at pacificere en meget stærkere angriber.


Nogle punkter skal rammes med en nøjagtig vinkel, og ofte sidder disse punkter under muskler eller er på anden vis, svære at bruge uden den rette teknik. At ramme et punkt på en bevægende modstander er også meget vanskeligt. Kun gennem megen træning vil man kunne ramme med succes. I starten af ens træning lærer man ”nemme” punkter at kende, senere bliver det lidt mere avanceret, men effekten er derefter.


Nord Stil Kung fu er designet til at kunne bruges med succes af mindre stærke personer (f.eks kvinder, børn og ældre). Det er dog vigtigt at påpege, at stilen også indeholder nok til, at selv den bedste sportsmand kan blive mæt og tilfreds.


Stilen er og har altid været anerkendt som en meget effektiv kampkunst. Her kan det nævnes at Sensei Nikolaj ofte underviser politi og sikkerhedsfolk i udlandet og Danmark.


Shorinji Kempo

Shorin = Shaolin ji = Tempel Kem = hånd po = lov

Shorinji Kempo er den japanske udgave af Shaolin Kung fu, grundlagt af Doshin So (billede til venstre) i 1947. Efter at have boet i Kina, hvor Doshin So trænede Kita (nord) Shorin Giwamonken i 17 år, rejste han efter 2. verdenskrig tilbage til sit hjemland Japan. Her begyndte han at undervise i de teknikker han havde lært i Kina. Doshin So havde ydermere studeret karate, ju-jutsu, sumo og boksning m.m. Udfra dette dannede han Shorinji Kempo. Efter hans død i 1980 og indtil nu, har hans datter Shike Doshin So overtaget hans organisation og Japan Shorinji Kempo Federation er regnet for den største budo-organisation i Japan, med mellem 120.000 og 150.000 medlemmer.

Embu


Embu er lange forud-aftalte kampsekvenser med en partner mellem 1-2 minutter. Embu træner vi både i  Nord stil kung fu, Nord Shaolin Kung fu og Shorinji Kempo. Denne træningsform er utroligt fascinerende. Udover at udvikle ens kampfærdigheder, udvikler den også ens samarbejdsegenskaber, hvilket vi ude i den virkelige verden vil få langt flere muligheder for at bruge.


I Japan vandt Sensei Nikolaj 2 gange Tokyo-mesterskaberne (guld), og en gang fik han en 2. plads - sølv.

1 gang fik han guld i ”borger i Tokyo-mesterskaberne”.

I Shinjuku-mesterskaberne (amtsmesterskab) fik han 2 gange guld og en gang sølv. Alle ovenstående i embu.

Èn gang i Shinjuku-mesterskaberne fik han sølv i ”Tan-en” (solo-form).

I ”All Japan embu”-mestersbaberne fik han en 16. plads.


Med et ben i begge lejre…


Sensei Nikolaj Visti Jensen, Nord Stil kung fu og cheftræner i ”Yo In Kan”, mødte for første gang Soke. Yamaue i 1991. Herefter har han altid været meget fascineret af Soke,s utrolige teknik og fantastiske undervisningsevner. Siden 1991 har Nikolaj været til mange af Soke,s seminarer. I 1996 til 1997 boede han i København pga. militær tjeneste. I den tid, så ofte som tjenesten tilladte, trænede Nikolaj i Soke,s Dojo i Vanløse.


I Japan startede Nikolaj med det samme at træne Aikido og Katori Shinto Ryu. Først efter nogle måneder i Japan begyndte han at træne Shorinji Kempo. Dette skyldtes, at han var rundt i mange forskellige stilarter og dojoer i Tokyo. Der gik lidt tid før han fandt en Mester, der svarede nogenlunde til det niveau han havde trænet under før. Det skal siges, at det er bedre at bruge tid på at finde en dygtig mester man kan blive rigtig tilfreds med, end bare at tage den første og tætteste på ens hjem.


Shinja Sensei 8.dan Shorinji Kempo og chef for Shorinji Kempo i Tokyo-området og daglig træner i 2 dojoer. (Billedet til venstre viser shinja sammen med shike Doshin so, Tokyo mesterskaberne 2003).


Sensei Nikolaj begyndte at træne 4 gange ugentligt under Shinja Sensei i Yotsuya og Ginza dojoerne. Både Yotsuya og ginza dojo var fyldt med elever fra 7.dan og nedefter. Èn af de ting, der gør at træningen i Japan er så fremragende, er det høje tekniske niveau.


Nikolaj fortsatte med at træne i de 2 dojoer indtil han i 2004 rejste hjem til Danmark. Han nåede at få graden 2.dan i Shorinji Kempo.


Det skal her fastslås at hverken i Japan, eller herhjemme, lægges der fokus udelukkende på Embu. Embu er en god måde at træne på, men det er kun én ud af mange træningsmåder. F.eks. skal der også trænes frikamp.


Sensei Nikolaj har som sagt trænet både shorinji kempo og Nord Shaolin kung fu. Der er faktisk ikke er den store forskel. Soke. Yamaue trænede i sin tid også Shorinji kempo og Nord shaolin kung fu er en videre-udvikling af shorinji kempo. Træning i Ki-teknikker, har Shorinji kempo f.eks.ikke.


Nord stil kung fu er en videre udvikling af de 2 stilarter.

Gassho


Gassho er måden vi i Nord Stil Kung fu hilser, siger vær så venlig, takker og siger farvel på. Så i denne forbindelse er det meget nærliggende at slutte med et ærefyldt

Gassho-rei.