Kobu_Jutsu_SeMere

Kobu-Jutsu Våbentræning


Er egentlig ikke en enkelt stil, men mange forskellige metoder. Man lærer at bruge mange forskellige kampkunstvåben, Både som soloform og overfor partner i kampteknikker.


Du kommer til at lære at kæmpe med Jo (lang stav), Kon (Kort stav), Nunchaku og mange flere forskellige kampkunstvåben. Eks. stok, Monchaku, sai, kama, Tonfa, sabel, Arnis, Tansai-bo, tanto, kobutan, kongo mm. Det er muligt at deltage i stævner/sport. Du kan starte til denne stilart, hvis du er fyldt 8 år.

Nunchaku

(ヌンチャク

nunchaku) Er et traditionelt våben fra sydøst Asien. Det består af 2 kæppe forbundet med en kort kæde eller snor. Nunchaku er nok mest kendt igennem kampsports legenden Bruce Lee.


Der er mange forskellige historier og teorier om våbnets oprindelse og egentlige anvendelse før det blev anvendt som våben. Man mener, at nunchaku blev brugt til at slå på soya-bønner og/eller ris, for at adskille kornene fra selve planten. I Yo In Kan lærer man kata (soloform), Embu (aftalt kampserie), samt forskellige teknikker med enkelt eller 2 nunchaku samtidigt.

En jō

(杖:じょう)

En jō (杖:じょう)

kobujutsu06kobujutsu07En jō (杖:じょう) Er ca. 128 cm. lang træstav. I Yo In Kan plejer vi at dog at sige, at længden på ens personlige Jo er så lang, at den fra jorden når op til lige under armhulen.

Jo'en stammer fra Japansk kampkunst (Jo-jutsu), men bliver også brugt i andre landes forskellige stilarter. Det er vigtigt ikke at forveksle Jo-staven med Bo-staven, der er noget længere, og derfor også tungere. Nogle af teknikkerne minder dog om hinanden, med de 2 forskellige slags stave. Jo-staven er som nævnt mindre, og har derfor mange flere, og især hurtigt svingende teknikker.

I Yo In Kan lærer vi Jo udfra stilarterne Aikido, Shorinji kempo, Kung fu og  det totale Jo system - formentlig udviklet af Musō Gonnosuke Katsuyoshi (夢想 權之助 勝吉,) født 1605, døds årstal ukendt.

Shintō Musō-ryū

Legenden fortæller, at Gonnosuke blev besejret af den meget berømte samurai (på det tidspunkt Ronin) Miyamoto Musashi. I deres første kamp brugte Gonnosuke en lang bo stav, men blev pga. Musashi's overlegne teknik besejret. Musashi skånede hans liv, men i vanære gik Gonnosuke i isolation på bjerget Homan-zan. På bjerget gennemgik Gonnosuke deres kamp. Det siges, at han på bjerget blev oplyst, og så svaghederne ved den lange og tunge Bo stav.

Han udviklede derfor hans nye og forbedrede system, med den noget kortere og lettere Jo-stav. Han opsøgte igen Miyamoto Musashi og legenden fortæller, at kampen blev uafgjort, og de begge anerkendte hinanden som store kampkunst mestre.


Gonnosuke's stil blev efter dette meget kendt. Han navngav sin stil Shintō Musō-ryū af respekt for sin egen mester, der var ekspert i katori shinto ryu traditionen. Der er ingen historiske fakta, der bekræfter om denne legende er sand!

I dag træner de japanske special politi styrker stadig med Jo, og bærer disse på steder med højt sikkerheds niveau.

Tansai-bo


Tansai-bo er en lille pind på ca. 15-20 cm. Vi træner med Tansai-bo i forskellige slag, stik teknikker, samt tryk, forskellige låse og fastholdelser.

I Japan, hvor man spiser med pinde, er det et meget praktisk og let anvendeligt selvforsvarsvåben. Det er de færreste, der forestiller sig, at så lille en pind kan være effektiv i kamp. Det i sig selv gør det meget spændende at træne med dette våben.

I Yo In Kan træner vi især med henblik på læren om Kyusho (vitale punkter på kroppen) med dette våben. Den lille pind er rigtig god til at komme ind og trykke på alle disse punkter. En lille pind er forholdsvis let at få fat i overalt (eks. blyant) og derfor er det også i dag et relevant selvforsvarsvåben.


kobujutsu12I Samuraiernes tid brugte man Shuriken (kaste-pile mellem 12-20 cm), Hvis Samuraierne havde mistet alle deres primære våben, kunne de som nødløsning kæmpe med disse kaste-pile.


I Yo in kan er vi stolte af, måske at være de eneste i vesten, der har fået direkte overleveret fra Sugino Dojo Japan, hvordan man kæmper med disse kaste-pile. Vi træner derfor også teknikker med tansai-bo, med forestilling om, at det er en spids kaste-pil.

Sticks


Sticks er det vi i normal tale kalder disse våben. Det er om det er enkelt stick, eller dobbelt sticks. Der bliver undervist udfra de filipinske arnis/eskrima teknikker, samt japanske kon-jutsu teknikker.


Vi træner slag serier soloform og overfor partner. Parader, slag, stik låse, kast og fastholdelser med dette våben.


I Yo In Kan Kobu-jutsu er sticks de første våben man lærer. Vi træner udfra teorien, at hvis man kan håndtere sticks på et fornuftigt niveau, kan man overføre bevægelses mønstrene til næsten alle andre våben

Sai (釵)


Sai (釵) er et traditionelt kampkunst våben fra Okinawa Japan. Det kan dog bevidnes at våbnet har været brugt i det meste af Asien, igennem historien.

Som oftes bruges Sai i par, en i hver hånd eller i enkelte tilfælde kun en enkelt Sai.


Der findes mange forskellige typer og udformninger af sai. Den mest normale er trefork hvor midterste spids er længst. Våbnet bliver især brugt til at blokere lange våben, Sværd, Jo, Bo mm. hvor man bruger våbnet til at fange modstanderens våben.

Vi træner parader, slag, stik, låse, og fastholdelser med våbnet. Samtidigt med at være uhyre effektivt, er det også et meget smukt våben.

På Okinawa brugte politiet Sai til at anholde kriminelle, og mod større oprør.

Kama (鎌 ellerかま)


Kama (鎌 ellerかま) Er et traditionelt filipinsk og japansk høst redskab. Også i vesten og Danmark har vi brugt lignende redskab til at høste korn etc. Vi kalder den en le. Ligesom leen blev brugt ved oprør herhjemme, blev Kama,en brugt som våben i Asien. Vi træner med kama udfra karate, filipinske stilarter, samt kung fu.


Når man er nybegynder træner man med Kama lavet af træ, senere med metal klinge der er sløv, så man ikke skærer sig. Den øvede træner med skarp klinge.

Vi træner enkelt Kama, eller dobbelt en i hver hånd.

Gratis prøvetime!

Ovenfor har vi ikke beskrevet alle de våben vi træner med i Yo in kan kobu-jutsu. Vi træner med mange flere forskellige kampkunstvåben.


Man skal dog forberede sig på at man ikke kan lære at beherske alle de forskellige våben uden meget træning over en lang årrække.


Kom forbi og få en gratis prøvetime.