Aikido_SeMere
O SENSEI

Grundlæggeren af Aikido

også kaldet O-sensei eller på dansk: ”store sensei”, blev født i det vestlige Japan 1883.

Efter megen studie i klassiske stilarter såsom Kendo, Jujutsu og især Daito Ryu Aiki Jutsu, udviklede han Aikido udfra den spirituelle religion Omote-kyu. Osensei grundlagde Aikido ca. i 1925.


Efter anden verdenskrig etablerede han Aikikai-organisationen, for at promovere Aikido til resten af verden. Morihei Ueshiba Sensei døde i 1969.


Osensei sagde om sin egen kunst: ”Aiki en vej så svær at forstå, og dog så simpel som universets naturlige bevægelse.”

Aikido er en meget harmonisk og elegant kampkunst. Formålet med aikido er at skabe harmoni mellem krop og sjæl med bevægelser, der er i overenstemmelse med naturens love.

I Aikido er der som regel ikke hårdt mod hårdt, men istedet går man ind og møder sin modstander, fanger eller griber modstanderens kraft og vender den mod modstanderen selv. Jo kraftigere modstanderen angriber, desto kraftigere vil angriberen mærke forsvaret. Både fysisk og mentalt bliver man et med sin modstander/partner og forvandler dennes angreb til ens egen fordel og er derved i stand til at neutralisere angrebet. Ved at besejre ens egen aggressivitet kan man også besejre andres, hvilket er princippet i ”ju” (eftergivenhed).


Man kan forestille sig at man skal gribe en bold: Her kan man ikke bare række hånden frem, da det så er to modsatte kræfter der går imod hinanden. Derimod er man eftergivende og sænker farten på bolden, før den lander sikkert i ens hånd, især hvis det er en hård bold, er dette princip korrekt.


I Aikido gælder det om at føle sin modstander både fysisk og mentalt. Den mindste ændring i hans angreb, kræver også at vi ændrer vores forsvar. Efter mange års træning i Aikido, bliver man i stand til at fornemme og forudsige modstanderens intentioner, uden en egentlig fysisk kontakt.

Mitsuda-san fra Sugino dojo udfører en meget lav form af dette kast, hvilket for en høj person som Nikolaj føles meget kraftigere. Mitsuda-san er ca. halvt så stor og tung som Nikolaj. I Aikido har dette dog intet at sige og det var som regel Nikolaj der fløj rundt. Aikido har intet med muskelstyrke at gøre og kan trænes og bruges af såvel kvinder, børn, ældre og ikke fysisk stærke. Det er meningen at alle skal kunne nyde og træne aikido. Stilen indeholder nok til selv den bedste sportsmand, og samtidig kan den være til en stor hjælp for dem som har en mindre god motorik. Det er både for gamle og unge - det er ligeså meget for fællesskabet.


Endnu engang må sensei Nikolaj ud på en flyvetur. Mitsuda

San er stadig elev I Sugino dojo, trods hans 6.dan. Et Aikido geni.


Mitsuda-san 7. dan, viser Nikolaj hvordan ”kote-gaishi” udføres


Den tekniske opsætning i Aikido er som sådan meget enkel. Grundopsætningen er struktureret i 6 grundstammer.


Osae-waza = låse teknikker

Shiho-nage = fire retningskast (nage= kast)

Irimi-nage = kast hvor man går ind i modstander

Kaiten-waza = åbne og dreje bevægelser

Ushiro-waza = teknik bagfra

Kokyu-ho = åndedrags teknikker


Udfra disse 6 grundstammer, udspringer alle Aikido teknikker. Disse 6 er dog ikke nemme at forstå og især ikke på skrift, hvilket heller ikke er meningen. Såvel som al anden kampkunst, skal Aikido trænes og føles på egen krop. Man skal bruge både sine fysiske og psykiske kræfter, samt alle sine sanser, for bare at forstå begyndelsen.


Aikido anvender hovedsageligt 5 forskellige låse, men disse kan anvendes i uendeligt mange forskellige variationer. De 5 er: Ik-kyo (armhold og lås) Ni-kyo (håndledslås med håndryg indad) San-kyo (håndledsvridning og lås) Yon-kyo (pres på kyusho punkt på håndled) Go-kyo (armgreb, især mod kniv).


Kast er noget der bliver trænet meget. Kastenes navne vil vi ikke gå dybere i her, men grundet de mange kast, er man nødsaget til at træne en masse ”ukemi” (faldteknik). Her kan nævnes Yoko-ukemi (sidefald) Mai-ukemi (forlæns rullefald) Ushiro ukemi (baglæns rullefald) samt Zenpo-kaiten-ukemi (hel drejning i luften). Det første man lærer i en Aikido time er ukemi, da man helst skulle kunne falde uden at slå sig. Som noget lidt specielt træner vi også mod spark i Yo in kan Aikido klub.

Princippet om Marui (cirkulær) bevægelse


Næsten alle bevægelser i Aikido er cirkulære. De er enten kugleformede eller som en spiral. Grunden til de cirkulære bevægelser er bla. at man kan komme rundt om den kraft, som modstanderen kommer med, uden at der sker en kollision. Når vi derimod bruger de spiralformede bevægelser, er det for at udnytte de centripitale og centrifugale kræfter. De centripitale kræfter bruger vi til at trække nærmere, de centrifugale til at kaste væk fra os.


Aikido er kun selvforsvar. For at udnytte de principper vi bruger, skal der være en angribende kraft: Intet angreb, intet forsvar. Vi er fredelige mennesker der prøver at udforske og perfektionere en kunst. Hvis der dog en dag skulle komme en angriber, skal der ikke være den mindste tvivl i ens hjerte om, at Aikido virker. Aikido er en god selvforsvarskunst, også selv om man er en mindre stærk person. Der hersker dog ingen tvivl om, at for at kunne bruge det i en reel situation, bør man have trænet længe og intenst.

Der findes ikke nogen konkurrencer i f.eks. frikamp. Aikido er ikke en sport som så mange andre, men en livsstil.

Til træning bliver der dog ofte trænet mod frie angreb, samt mod flere angribere.

Aikido som den trænes i Sugino dojo (se aikido historie). Afdøde Sugino Sensei trænede både under Kano Sensei (fader til Judo) og Morihei Sensei. Derfor er det i denne dojo nemt at se elementer fra også Kano Sensei’s system. Træningen er altid meget hård og der bliver til tider undervist i meget gamle Bu-jutsu teknikker. Sugino Dojo er mere end 75 år gammel og det er også tydeligt, at det er den unge Morihei sensei’s ånd der er i teknikkerne - altså en tidlig form af Aikido. Sugino Dojo ledes idag af Aikido 8.dan og Katori Shinto ryu 9.dan - Yukihiro Sugino Sensei, søn af grundlæggeren af Sugino dojo, Yoshio Sugino. Dojo’en er, og har altid været, under Aikikai Hombu dojo Wakamatsu-cho, Shinjuku.


”Yo in kan” har meget stærke relationer til Yukihiro Sugino sensei og Sugino dojo. Han er vores Sensei i Aikido.

Fra Japan til Yo in kan


Historien om hvordan Aikido blev udviklet, begynder helt tilbage i det ældgamle Japan, ca. år 850. Aikido har sit udspring fra en gammel krigskunst kaldet Daito Aikijutsu, som skulle være grundlagt af Prins Teijun, søn af kejser Seiwa. Gennem prinsens søn Tsunemoto, er det gået videre og efterfølgende ned gennem Minamoto familien.

Da kunsten var hos Shinra Saburo Yoshimitsu, bror af Yoshiie Minamoto, skulle den efter sigende allerede have en form der minder meget om nutidens Aikido.

Shinra Saburo Yoshimitsu

Yoshimitsu’s anden søn Yoshikiyo, som boede i Takeda, fik navnet derfra og kom altså til at hedde Takeda. Derefter blev kunsten videreført i huset Takeda og undervist som en hemmelig kunst til husets familie og dets øverste samuraier.

I ca. 1574 flyttede Takeda Kunitsugu til Aizu. Teknikkerne blev herefter kendt som Aizu-todome teknikkerne. Herefter forblev teknikkerne udelukkende samuraitræning og blev videreført i familiens generationer.


I 1868 kom Japan ud af isolation og ind i Meiji-perioden. På det tidspunkt begyndte Sokaku Takeda sensei at undervise uden for Takeda-huset. Takeda underviste rundt om i Japan, men slog sig til sidst ned i Hokkaido. Hans søn åbnede Daitokan dojo dér, og til dags dato bliver der stadig trænet Daito ryu Aikijutsu.


En af Sokaku Takeda Sensei’s bedste elever var Morihei Ueshiba. Ueshiba sensei havde inden mødet med Sokaku Takeda sensei trænet flere forskellige klassiske stilarter. Udfra disse tilførte Ueshiba Sensei egne teknikker til Daito ryu Aikijutsu, og dannede grundlaget for, at udvikle Aikido som den ser ud idag.

Yoshio Sugino Sensei 1904-1998

Samurai kriger

Shinra Saburo

Yoshimitsu

Sokaku Takeda Sensei

Jigoro Kano Sensei grundlægger af Judo (Øverst til højre) Morihei Ueshiba (Venstre) Grundlægger af Aikido.


Kano sensei skulle have sagt om Aikido ved en demonstration af Ueshiba sensei: ”Dette er ægte Judo.” De to respekterede hinanden højt.

Yoshio Sugino blev født 12. december, 1904 i Chiba. Han begyndte at træne Budo i 1918 på Keio universitet. Her prøvede han flere forskellige former for budo, deriblandt Judo, Kendo, Kyudo, Sumo m.m. det var dog Judo og Kendo der tiltrak ham mest. Sugino Trænede judo under Kunisaburo Iizuka 8. dan. Kunisaburo underviste også på Judo Kodokan (judo’s hovedsæde). I Begyndelsen tabte Sugino Sensei hele tiden i Judo, grundet hans lille størrelse; Lidt over 150 cm og kun lidt over 50 kg. Kendo trænede han under Tadatsu Shingai. Efter noget tid blev Sugino’s interesse for kendo dog mindre og han stoppede kort derefter. I Judo derimod, blomstrede Sugino Sensei. Hans talent for Budo var en kendsgerning. Fra brunt bælte (1.kyu) til 4.dan var sensei ubesejret i alle hans kampe. Her skal det nævnes, at der på det tidspunkt i judo, ingen vægtklasser var.


I 1927, kun 22 år gammel, åbnede Sugino Sensei sin egen dojo i Kawasaki. Efter sin 4.dan rådede Jigoro Kano, judo’s grundlægger, Sugino til at studere en eller anden Kobujutsu, samtidig med Judo’en. Jigoro Kano sagde, at man ikke kunne kalde sig selv en sand Budo mand, uden at studere sværdets vej. Herefter introducerede han Sugino til 4 store mestre i Katori shinto ryu: Narimichi Tamai, Sozaemon Kuboki, Tanekichi Ito og Ichizo Shinato. De kom derefter og underviste i Sugino dojo søndag aften og mandag morgen.


Som 29-årig trænede Sugino ”Yoshin koryu jujutsu” under Genro Kanaya. I denne stil opnåede han graden kyoshi (mellem Renshi og Hanshi). I Judo blev han aldrig mere end 4.dan. Sugino sagde at han tabte lysten, fordi det udelukkende var blevet til sport. Sugino Sensei mødte for første gang Morihei Ueshiba Sensei og dermed aikido, i ca.1931.


Kano sensei skulle have sagt om Aikido ved en demonstration af Ueshiba sensei: ”Dette er ægte Judo.” De to respekterede hinanden højt.

Sugino sensei var overvældet af Ueshiba’s Aikido og lod sig skrive ind øjeblikkeligt. I 1935 fik Sugino licens til at undervise i aikido. Sugino dojo var dermed nr 2 aikikai dojo der blev åbnet i Japan. Kisshomaro sensei og Ueshiba selv, kom ca. en gang om måneden og underviste i dojoen.

Yoshio Sugino sensei trænede Aikido og Katori Shinto Ryu resten af sit liv. Han er en af de meget få i historien der opnåede 10.dan i 2 stilarter.



Yukihiro Sugino Sensei daglig leder Sugino dojo og søn af Yoshio sugino Sensei.

Efter sin fars død, blev Yukihiro Sensei vanen tro overtager af familiens dojo.

Yukihiro Sugino Sensei


Sugino Sensei har trænet budo i en livstid. Sensei er født og opvokset i Sugino dojo og med en far der er en legende. Da Yoshio sugino var død, var det den bedst egnede i familien der skulle videreføre familiens traditioner. Siden den dag har Yukihiro sugino med rolig hånd ledet og undervist i Sugino dojo. Udover ca. 70 års erfaring i sværdkunst og Aikido, har Sensei også et shodan i Shoto kan Karate do og tydeligt noget erfaring i Judo. På nuværende tidspunk har Sugino Aikido 7. dan og Katori shintu ryu 9.dan. Sugino har en personlighed der er fantastisk og en karisma der er udtryk for hans mange år i budo. En sand stormester med et sværd, en fortræffelig Sensei i Aikido og en underviser af format. Sensei`s Aikido teknikker ser forbløffende enkle ud, indtil man selv skal lave dem. Hans utrolige balance og flydende facon ser ud som dans, indtil man mærker dem. Yo In kan og alle folk i den, har kun grund til at respektere og ære denne sande stormester.

Nikolaj Visti Jensen Sensei


Nikolaj startede sin Budo kariere som ganske lille, hvor han fik en smule karate undervisning af sin far. Han har mere end 30 års erfaring inden for budo (se instruktører). Hans møde med Aikido skete under hans udsendelse til Makedonien, som FN soldat. I Makedonien fik han lavet en speciel aftale, og fik dermed tilladelse til at gå ned til en lokal dojo i Ohrid, i den sydlige del af Makedonien. Sembukan, som dojoen hed, blev ledet og undervist af Slatko Sensei 5. dan Shotokan Karate og Aikido 1.dan. Hvilken stil af Aikido han underviste i, vides ikke. I ca. 6 mdr. trænede Nikolaj privat under Sensei Slatko. Træningen var delt op i en dag karate, og den næste dag Aikido. På et tidspunkt kom der en anden sensei, navnet er glemt, men han sagde han var 2. dan. Sensei fik privat undervisning af ham ca. 3 uger. Både denne 2.dan og sensei slatko var forrygende i Budo og Aikido. Sensei Slatko blev senere bodyguard for den Makedonske Præsident.

Grunden til at Sensei Nikolaj havde valgt at tage til Makedonien, var bla. at spare penge sammen til en tur til Japan og efter træningen i Sembukan, var det sikkert at der skulle trænes Aikido og Katana (Sværd). Efter at have rådført sig med Shihan Yamaue om, hvordan det skulle gøres, blev han introduceret til Sensei Såzen Kusano på Risør budolejr og igennem Såzen til Sugino dojo.

Mødet med Japan og Sugino Dojo var noget af en omvæltning. Træningen noget mere intens og dybden enorm. Det første træningsophold var på 3 mdr. Det var dog indlysende at 3 mdr var for lidt og Nikolaj tog igen til Japan. Opholdet varede ca. 5 år. Udover normal træning i Dojoen, modtog Sensei Nikolaj privat undervisning i Aikido direkte under Sugino Sensei,


Grundet de store mestre og den Japanske mentalitet er træningen i Japan fænomenal. Efter Sensei Nikolajs udtale, svarer et år i Japan til fem i Danmark. Det er også interessant, at næsten alle i en dojo har yderligere erfaring indenfor budo. I Japan har man hvidt bælte, indtil man får shodan (1.dan) og kan bære ”Hakama”. Sensei Nikolaj modtog sin shodan i 2003. Han rejste tilbage til Danmark i 2004.

Aikijutsu og Aikido mødes igen


Soke Yamaue 10.dan Aikijutsu

Soke Yamaue har trænet budo i en menneskealder og hans bedstefar var en af Sokaku sensei’s bedste elever( Takuma Hiza).


Yo in kan har, og vil altid have, et meget stærkt forhold til Yamaue Shihan. Vi er utroligt glade for, at have adgang til denne uvurderlige viden og insigt i al budo sammenhæng. Linien mellem Aikijutsu og Aikido er ikke brudt, men lever videre i Yo in kan - man kan sige, at der er en fuldkommen cirkel. Vi takker Shihan for al den undervisning vi modtager og det bliver stærkt opfordret at alle vores elever deltager på så mange seminarer med Soke Yamaue, som muligt.